Povijest utrke

Utrka je nastala sada već davne 2008. godine s ciljem i idejom popularizacije rekreativnog trčanja. U to doba, u Hrvatskoj su se najčešće organizirali polumaratoni koje su pohađali iskusni (rekreativni) trkači. Bilo je jako malo utrka koje su za cilj imale privlačenje novih osoba u svijet rekreativnog trčanja što je s vremenom postalo glavni cilj pokretanja ove utrke.

Udruga Aktivan život želi zaokružiti 10 godina rada i razvoja trčanja u Hrvatskoj. Priča o utrci Volim trčanje započinje ambicijom koja je željela na startnu liniju dovesti što veći broj građana, kako bi ih pokrenula i pokazala sve prednosti bavljenja sportom. Kroz godine se projekt proširio i na školu trčanja, koja je također pionir na ovim prostorima. Utrku Volim trčanje trči i podržava više tisuća trkača svake godine. To nam pokazuje da je u periodu od 2008. do 2016., došlo do onoga na čemu se radilo ciljano sve ove godine – trkačkog pokreta! S velikim ponosom možemo reći kako je Udruga, s utrkom Volim trčanje, započela taj trkački pokret i ne namjerava na tome stati.

2008

2008. godina: 154 sudionika

Vrlo brzo (2009. godine) broj sudionika utrke Volim trčanje se utrostručio, a dio fokusa prebacili smo na dječje utrke. Ideja je bila napraviti obiteljski događaj na kojem će se promovirati važnost bavljenja sportom u cijeloj obitelji (kod roditelja i kod djece). Znajući da je stanje nacije takvo da nas većina živi sjedilačkim načinom i da se korjenite promjene mogu raditi tek u idućim generacijama.

2009. godina: 455 sudionika

2009. godina: 455 sudionika

Svake godine smo uvodili novosti u utrku kako bismo privukli rekreativce ali i sve one koji žele naučiti više o aktivnom načinu života. Glavni cilj je zabava i dobra atmosfera, međusobno bodrenje te lijepa sjećanja koja će sudionike pratiti sve do idućeg događanja.

Na utrku su svih ovih godina, dolazili trkači iz svih dijelova Hrvatske i vjerujemo kako se ta pozitivna “energija” s naše utrke širila na sve strane i pripomogla u pokretanju sličnih trkačkih projekata u drugim sredinama. Danas gotovo svaki grad u Hrvatskoj ima, pored polumaratona, i nekoliko kraćih utrka na koje se pozivaju građani na sudjelovanje bez opterećenja ostvarivanja nekog atletskog rezultata.

2013. godina: 1041 sudionika

2013. godina: 1041 sudionika

Moramo se pohvaliti da su na ovoj utrci nastupili i neki najbolji hrvatski trkači i trkačice: Lisa Stublić, Drago Paripović, Marija Vrajić, Veronika Jurišić, Matea Matošević, Goran Murić, Goran Lesjak, Goran Grdenić, Dejan Patrčević i mnogi drugi.

2016. godina: 1004 sudionika

Iako se čini da je utrka ispunila svoj cilj pokretanja, pred njom je ipak još jako puno izdanja. Gotovo 4.200 odraslih i 2.500 djece već su otkrili prednosti zdravog i aktivnog života kroz rekreativno trčanje. No misija promoviranja nikada ne prestaje, sve dok ne postane dio naše svakodnevice.

Nedeljko Vareškić, organizator utrke
02.05.2017.