Nauči novo, primijeni odmah i promijeni navike uz PETICU

Svim trkačicama i trkačima koji su s nama posljednje 3 godine dobro znaju što je PETICA – igrom do zdravlja, koja nam se i ove godine pridružuje na 12. Kros utrci Volim trčanje. Ovaj obrazovni projekt za cilj ima prevenciju pretilosti u djece školske dobi (od drugog do četvrtog razreda) i njihovih roditelja, kao i edukaciju javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe. Razlog pokretanja ovog programa zabrinjavajući su statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece školske dobi te manjak tjelesne aktivnosti.

Rezultati novog istraživanja upozoravaju da se redovitom tjelesnom aktivnošću bavi tek svako trideseto dijete. Nedovoljna tjelesna aktivnost u djece predstavlja globalni javnozdravstveni problem jer je jedan od ključnih čimbenika rizika za pojavu brojnih kroničnih bolesti. Upravo zato potrebno je djeci predočiti važnost tjelesne aktivnosti i uključiti ih u istu.

Klinci su uživali i naučili korisne informacije na prošlogodišnjoj radionici PETICA – igrom do zdravlja

Kros utrka Volim trčanje upravo je iz tog razloga i uvela utrke za djecu te ovaj događaj pretvorila u obiteljski event. Roditelji trkači svojim primjerom pokazuju koliko je dobro ali i zabavno baviti se sportom, u našem slučaju trčanjem, što djeca mogu odmah isprobati na utrkama od 50, 200, 500 i 800 metara. Utrke za djecu više su edukativne i rekreativne prirode nego natjecateljske jer cilj je pokazati važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću ali i „fer play“.

Udruga Aktivan život kao organizator 12. kros utrke Volim trčanje u suradnji s PETICOM – igrom do zdravlja, i ove će godine organizirati radionicu za male i velike o važnosti pravilne prehrane na zdravlje kroz upoznavanje različitih namirnica i skupina namirnica (Zdravigrad).

Uvijek najposjećeniji dio expo-a utrke. 🙂

Na radionici možete naučiti što je to „zdravi tanjur“ i kako ga pripremiti putem PETICA obrasca i naljepnica, važnost hidracije i tajne koje skrivaju namirnice bogate vodom, zašto je važno dobro se odmoriti i naspavati i baučiti baš sve o zdravoj prehrani kroz memory igru.

Zahvaljujemo PETICI na suradnji te se vidimo 9.6. na savskom nasipu od 9 sati.

Više o istraživanju i PETICA – igrom do zdravlja pogledajte na www.petica.hr